Rabu, 15 Februari 2017

Bagaimana nak tingkatkan selera anak

Tengok anak-amak berselera makan adalah anugerah tak terhingga buat mak-mak kan.
Assalamualaikum warohmatu Allahiwabarokatuh. 

Ti nak cerita pasal anak yang kurang makan ni. Bukan Tie sorang rasanya ada masalah macam ni. Ramai kan yang ada masalah yang sama. Rata-rata kawan-kawan Tie mesti megeluh anaknya kurang nak makan ni. Kalau yang hisap susu tu, alhamdulillah ada juga khasiat yang dia dapat. Tapi jenis yang tak minum susu, tapi makan pun tolak nilah yang risau sikit kan.

Korang rasa kenapa diorang tak nak makan?

Soalan ini lah yang buatkan kita mak-mak tertanya-tanya. Kadang-kadang tu rasa nak menangis bila anak tak nak makan ni. Tie lah tu, tak kata kat orang tau.

Apabila baca artikel pasal selera makan ni, bincang dalam group diskusi pasal selera makan, banyak sangat berkaitan dengan nutrisi. Antara nutrisi yang sangat mempengaruhi selera anak-anak kekurangan b complex.

B complex ini berfungsi memelihara nafsu makan yang sihat. Kekurangan Vitamin B ini dalam badan anak akan menyebabkan selera makan anak akan menurun ataupun berkurang.

APA YANG TI CUBA BUAT UNTUK ANAK-ANAK

1- Ti cuba cukupkan dulu badan mereka dengan nutrisi. Dalam shaklee ada 2 jenis multivitamin yang boleh di ambik untuk anak-anak. Pertama vitalea kids.

Tie buat experiment ni dulu atas anak Tie sendiri. Muhammad Shahir Adeeb. Adeeb ni sejarahnya, lepas wean off 2 tahun, susu dia tak nak. Makan pun dia tolak.

Tie bagi vitalea kids kat dia setiap hari. Bersama dengan Vitamin C. Apa jadi? selera Adeeb menjadi-jadi. Mintak makan jer



Ni Adeeb anak Tie no 3. Adeeb ni memang jarang sangat nak makan nasi. Tapi dia suka makan roti. Tak kisah tau, roti pun sumber karbohidrat jugak macam makan nasi. Cuma dia ni selera omputih skit. Nak makan roti-roti jer. Huhuhu. Favourite nya Roti Coklat.

Tie saja snap gambar ni, huhuu. Masa ni kami baru sudah makan nasi tau, dia pun makan gak masa ni dalam 1 senduk, sebabnya masa tu lauk kegemaran dia. Umminya singgang daging jer pun.
dalam setengah jam macam tu, dia datang bawak roti ni, merayu-rayu lak nak roti. Aduiilaaa. 


SELERA ADEEB MENJADI JADI. 

ya menjadi-menjadi tau. Jadinya Experiment Umi kat Adeeb menjadi. Cukupkan nutrisi dulu jika anak dah kurang rasa nak makan tu. Kekurangan nutrislah antara salah 1 penyebab anak- anak menolak untuk makan.



Ni gambar Adeeb dengan multivitamin Vitalea nya. tak boleh nampak kat mata tau, mesti ank makan. Tie terpaksa sorot. huhuhu.

APA RASA?
Rasa Vitalea kids ni, perasa light-light anggur macm tu. Bagi tie sedap jugaklah. Bagi Adeeb lagilah sedap. huhuhu.



2- Disamping itu, elakkan ataupun kurangkan dulu bagi anak-anak makan makanan ringan yang banyak sangat MSG yer.

Ni antara kawan yang Tie cadangkan ambik Vitalea Kids untuk masalah anaknya yang kurang berselera untuk makan.





korang nak cuba untuk anak-anak korang. korang kena dapatkan dengan Tie yer.

whatsap jer 0139721859

Tiada ulasan:

Catat Komen